Commerciele projecten

Klimaat

Curaçao heeft een semi-aride (bijna woestijn) klimaat, met een jaarlijkse gemiddelde regenval van 550 mm. Het meeste (60%) hiervan valt in de regentijd; oktober t/m januari. De krachtige Noord Oost Passaat winden zijn voor vele planten een probleem. Vaak treedt windschade op aan de bladeren en gaan bomen schuingroeien. Ook al ligt Curaçao tussen de keerkringen en dus in het gebied op aarde wat de 'tropen' genoemd wordt, heeft het niet het tropische regenwoudklimaat, zoals in landen als Suriname, Colombia, Costa Rica, Indonesië, Thailand etc. Planten uit die streken hebben het in ons klimaat heel moeilijk, zeker als ze pal op de wind staan.

De gemiddelde maximum temperatuur bedraagt 31,0º C. en de gemiddelde minimum temperatuur is 25,3º C. Het verschil tussen dag en nacht temperatuur is daarmee zeer beperkt. Sommige plantesoorten (uit bijv. de sub-tropen), komen daardoor niet of nauwelijks tot bloei.

De zon staat 2x per jaar loodrecht boven ons, met als gevolg zeer hoge temperaturen.

Irrigatiewater

Voor het irrigeren van de planten wordt gebruik gemaakt van:

  1. Leiding water (zeer duur en een veel te hoge pH)
  2. Opgevangen regenwater (beste water, maar gaat niet lang mee)
  3. Septictank water (zeer vuil en vol met bacteriën, stinkt erg)
  4. Putwater
  5. Gezuiverd rioolwater, wordt bij sommige hotels gebruikt

Putwater wordt het meeste gebruikt. Daargaans is het water goed te gebruiken in tuinen. De kwaliteit verschilt van wijk tot wijk. Vast staat dat het water altijd kalkhoudend is. De pH (zuurgraad) ligt tussen de 7,5 en 8,5. Vele plantensoorten kunnen niet tegen het kalkhoudende water, indien dit via sproeiers (voor grasvelden) op de bladeren terecht komt. Dit sproeiwater doet de bladeren, maar ook bijv. klinkers, muren en ramen, wit (van het kalk) uitslaan.

De hoge pH van het water is debet aan de gele bladeren in plantensoorten, zoals de Ixora en Heliconia. Daarbij komt dat het kalk in het water de druppelaars van het irrigatiesysteem doet verstoppen. Deze moeten daarom regelmatig vervangen of schoongemaakt worden.